23
03
11

WAT IS DE DUURZAAMSTE MEETLAT?

Geplaatst in: Equidura

Bouwfonds REIM heeft een eigen methode om duurzaamheid te meten, meldde het vastgoed nieuws van vandaag. Het gaat om een combinatie van GPR Gebouw en een eigen LOG-model, waarbij de letters staan voor Locatie, Object, Gebruiker. LOG schenkt volgens Bouwfonds REIM meer aandacht aan bereikbaarheid en voorzieningen dan bestaande methodes.

Volgens het bedrijf is geen van de bestaande meetmethodes geschikt om haar gehele portefeuille te meten op duurzaamheid. Tja.. wat moeten we hier nu van vinden? Bouwfonds is een van de weinige die het zichzelf kan permitteren een eigen meetmethode te ontwikkelen. Het molog doet sowieso wat zij wil, dus waarom niet zelf een eigen meetlat bedenken. Maar of dat nu zo goed is, betwijfel ik.

Door de ‘onvolwassen’ markt bestaan er veel meetmethodes voor duurzaamheid. Initiatieven als LEED, BREEAM, Greencalc+, GPR Gebouw en 4P-model, worden in Nederland gebruikt om te beoordelen wat het gebouw doet ten aanzien van natuur en milieu, maar ook hoe lekker je er kunt werken en wonen. Het LOG-model is volgens Bouwfonds REIM reeds ontwikkeld voor de Nederlandse woningmarkt en kantorenmarkt. Zonder het fijne ervan te weten, hebben ze klaarblijkelijk een aantal nieuwe wegingsfactoren meegenomen. Je kunt aannemen dat deze met name specifiek voor hun eigen vastgoedportefeuille geldt. Wellicht kun je dan ook aannemen dat juist op die factoren de portefeuille groen zal kleuren?

Of het voor Bouwfonds bijdraagt aan haar eigen ‘credibility’ is nog maar de vraag. Hoe reageren gebruikers op de door Bouwfonds, in mooie groen gekleurde slides, gepresenteerde cijfers? Geloven ze dat Bouwfonds echt het beste met hen en de natuur voor heeft? Of is het beter dat  een onafhankelijke instantie dit voor hen doet? Die dit overigens ook alleen in ruil doet voor een dikke rekening en een stevige periodieke bijdrage. Welcome to the club!

Duidelijk is wel dat Bouwfonds bewust haar eigen koers vaart. Of haar eigen pad bewandelt in het grote duurzame bos, waar je door de bomen het bos niet meer… Nou ja, je begrijpt het. Wat nu echt de beste manier is, weet ik niet. De overheid kan hier een rol inspelen, maar in de praktijk zal blijken dat de marktwerking het uiteindelijk zal bepalen. Betamax was vroeger ook beter dan VHS en toch hebben de Jappen hun porno bandjes in ‘s werelds (slaap)kamers gekregen. Het positieve punt wat ik wil maken is, dat de algemene bewustwording van duurzaamheid telt. Bouwfonds laat haar gebruikers zien dat ze er mee bezig is. Dat duurzaamheid belangrijk is voor gebruiker, omwonenden en belanghebbende in het algemeen.

Martijn van Scherpenzeel

Martijn is multi ondernemer en aandeelhouder in een 9-tal duurzame ondernemingen, waaronder duurzaam ontwikkelaar Equidura.