24
02
11

DéJà VU..

Geplaatst in: Equidura

‘Capgemini laat een nieuw hoofdkantoor ontwikkelen in Utrecht.’ meldt het persbericht van vandaag. Bij monde van een woordvoerder laat Capgemini weten dat de verhuizing in 2013 moet gaan plaatsvinden.

Als je in deze tijd zo’n organisatie gaat verhuizen en er zelfs een nieuw hoofdkantoor voor laat ontwikkelen, moet je wel een verdomd goede reden hebben, dacht ik. Heeft het moloch urenschrijvers het licht gezien? Nou ja en nee. Capgemini gaat verhuizen omdat zij het ‘nieuwe werken’ wil invoeren. Op zich is deze multi definieerbare term al bijna 10 jaar oud. Minder reizen, flexibiliteit, efficiëntie, minder plaatsgeboden zijn en gelukkigere werknemers. Allemaal goed nieuws! Het nieuwe werken leent zich met name voor de consultants die toch al veel bij hun klanten werken en maar weinig aan hun eigen bureautje schuiven. Hun inzicht is een beetje laat, maar helemaal goed.

Capgemini heeft besloten dat de ‘koffiemachine gesprekken’ tegenwoordig op de helft van hun huidige 42.000 m2 tellende complex kan. En dat ze voor het gemak hun oude complex, bestaande uit zes gebouwen met een conferentiecentrum, 1800 werkplekken en 1200 parkeerplaatsen, maar laten voor wat het is. Een gebouw dat in 2003 pas betrokken is! Eigenaar ING zal blij zijn met de mededeling. Hoe zou dat gaan? Capgemini’s Paul Hermelin, belt de toch al zeer vermoeide ING REIM CEO William Connelly; ‘Hi Will, met mij.. zeg dat pandje van jou hé?... ik weet niet wat ze nu weer verzonnen hebben, iets met nieuw werken of zo, maar we willen het niet meer.’

AM staat al handenwrijvend klaar om hun bekende klant in een nieuwe locatie te proppen. Het was AM die in 2003 ook al hun pand ontwikkelde. Nu hebben ze nog wel een ‘positietje’ in de Leidsche Rijn, hemelsbreed een aantal kilometer verwijderd van hun huidige locatie. En dat terwijl Capgemini in 2003 al haar hoofdkantoor achter liet, eveneens op een snelweg locatie in Utrecht.

Is dit nu slim? Terwijl Capgemini z’n geld verdient met het uurtje factuurtje verhuren van slimme mensen en het verkopen van oplossingen. Ja, voor de kassa van AM wellicht. Die gaan met een paar flitsende artist impressions en een verhaal die exact aansluit op wat Capgemini wil horen, weer met gierende banden richting Utrecht. Hetzelfde als ze een aantal jaren geleden hebben gedaan. Dit keer alleen met een positie als de Leidsche Rijn, die waarschijnlijk al jaren geld kost om vast te houden. Dat is niet ontwikkelen ‘nieuwe stijl’, maar dat is de in de psychologie bekende term; déjà vu.

Het is in ieder geval weinig duurzaam. Zijn er nou echt geen mogelijkheden met hun bestaande locatie? Mijn inziens is vastgoed niet meer dan een paar gestapelde stenen die samen 4 muren en een dak vormen. Vastgoed zou moeten kunnen bijdragen aan een succesvollere business. Begin bij het begin, waar verdienen we geld en hoe kan dat nog beter. Wat zijn onze belangen en belanghebbende? Ga daarna pas kijken of je huisvesting hieraan kan bijdragen. En in hoeverre, kan of moet ik, mijn pand daarop aanpassen. Als Capgemini binnen zo’n korte periode een aantal keren verhuisd, waarbij ze het afdoet met slappe persverklaringen, kan ik me niet anders voorstellen dat zij zo’n assessment niet goed gedaan heeft. Ik daag Capgemini uit nogmaals creatief te kijken naar haar mogelijkheden binnen haar bestaande locatie. Ok, wellicht moet je 22.000 m2 onderverhuren, maar denk eens aan de mogelijkheden die daarvoor kunnen zijn. Mijn creatieve brein draait nu al overuren. En voor deze uurtjes ontvangt Hermelin geen factuurtje.

Martijn van Scherpenzeel

Martijn is multi ondernemer en aandeelhouder in een 9-tal duurzame ondernemingen, waaronder duurzaam ontwikkelaar Equidura.