Geplaatst in: Vastgoed Journaal Belastingvoordelen en subsidies om de Nederlandse vastgoedsector te stimuleren tot groen ondernemen zijn niet voldoende. Er is ook politieke dwang van het nieuwe kabinet nodig. Dat zegt Schneider Electric, gespecialiseerd in energiemanagement, in een eigen onderzoek dat vandaag naar buiten is gebracht.
In Nederland staat milieuverantwoord ondernemen op een laag pitje. Volgens recent onderzoek van flexibele kantooraanbieder Regus is het bedrijfsleven van mening dat zij meer gestimuleerd moeten worden door nieuwe belastingvoordelen. Schneider Electric is echter van mening dat deze maatregelen niet afdoende zullen zijn. Stimuleren is niet afdoende gebleken, voor succesvol groen ondernemen is verplichting nodig. Het stimuleren van het bewustwordingsproces is wel een belangrijke drijfveer.
Volgens het onderzoek ‘EERE Building Energy Data book 2006 & EERE Manufacturing Systems Footprint' van Schneider Electric is de sector industrie & infra verantwoordelijk voor 31 procent van het wereldwijde energieverbruik, gebouwen achttien procent, woningen 21 procent en datacenters en netwerken twee procent. In 2050 zal het energiegebruik verdubbelen. ‘We weten nu al dat het gebruik van elektriciteit voor veertig procent bijdraagt aan het broeikaseffect. We kunnen de ogen dus niet sluiten voor de drastische gevolgen van het gebruik van elektriciteit en moeten vooral in de genoemde branches streng aansturen op energie-efficiëntie', zegt Marcel van 't Hof , Business Manager Energy Efficiency van Schneider Eelectric.
De genoemde sectoren zijn verantwoordelijk voor 72 procent van het wereldwijde energieverbruik. Zij belasten het milieu fors. Bedrijven krijgen hierdoor ook met steeds hogere kosten te maken. Wil Nederland concurrerend opereren, dan zijn volgens Van ‘t Hof drastische maatregelen in de toekomst essentieel: een rigoureuze aanpak is noodzakelijk. |